Masoud, Abdel Hamid. (2017). Unpublished millstone نشر ودراسة طاحونة غلال. حولية الاتحاد العام للآثاريين العرب "دراسات فى آثار الوطن العربى", 20(1), 564-589. doi: 10.21608/cguaa.2017.29556
Abdel Hamid Masoud. "Unpublished millstone نشر ودراسة طاحونة غلال". حولية الاتحاد العام للآثاريين العرب "دراسات فى آثار الوطن العربى", 20, 1, 2017, 564-589. doi: 10.21608/cguaa.2017.29556
Masoud, Abdel Hamid. (2017). 'Unpublished millstone نشر ودراسة طاحونة غلال', حولية الاتحاد العام للآثاريين العرب "دراسات فى آثار الوطن العربى", 20(1), pp. 564-589. doi: 10.21608/cguaa.2017.29556
Masoud, Abdel Hamid. Unpublished millstone نشر ودراسة طاحونة غلال. حولية الاتحاد العام للآثاريين العرب "دراسات فى آثار الوطن العربى", 2017; 20(1): 564-589. doi: 10.21608/cguaa.2017.29556
Associate professor of Classical Archaeology - Dept. of Archaeology, Ain Shams University, Cairo
المستخلص
The grain millstones were produced in great quantities and high quality throughout the Mediterranean basin during the Roman era, because of their importance in daily life activities which related to the baking industry. These mills were carried out in more than one type, in different stones and in varied sizes.
This article aims to publish and study a grain millstone from Alexandria, this is the only millstone known for us to now of its kind from Roman Egypt. This article will discuss a descriptive study of the mill in terms of the material, the measurements and the description, and then a comparative study with other similar mills throughout the Roman Empire, with a re-imagine of its using method.
صنعت مطاحن الغلال في کميات هائلة وبجودة عالية في أرجاء حوض البحر المتوسط خلال العصر الروماني؛ وذلک لأهميتها في أنشطة الحياة اليومية المتعلقة بصناعة الخبز. نفذت تلک المطاحن في أکثر من نوع، وفي أحجار متنوعة وأحجام مختلفة.
تهدف هذه الورقة البحثية إلى نشر ودراسة طاحونة غلال من الإسکندرية الرومانية، وهي الطاحونة الوحيدة المعروفة لدينا حتى الآن من نوعها من مصر خلال العصر الروماني. وسوف تتناول هذه الورقة البحثية دراسة وصفية للطاحونة من حيث المادة المصنوعة منها، والمقاسات، ووصف شکلها العام، ومن ثم عمل دراسة مقارنة مع مطاحن أخرى مماثلة لها في أرجاء الإمبراطورية الرومانية، مع إعادة تخيل لطريقة استخدامها
- ابراهیم عبد العزیز جندی، الحرف والحرفیون فی مصر إبان العصر الرومانی المتأخر، المؤرخ المصری (إصدار خاص)، کلیة الآداب – جامعة القاهرة - 2009.
- ابراهیم الجندی، صفحات من تاریخ مصر فی العصر الرومانی الباکر، (دار نور الإسلام - بدون تاریخ).
- Antonelli, F. & Lazzarini, L., "Mediterranean trade of the most widespread Roman volcanic millstones from Italy and petrochemical markers of their raw materials", Journal of Archaeological Science 37, (2010), pp. 2081 – 2092.
- Antonelli, F. et al., Roman Millstones from Orvieto (Italy): petrographic and geochemical data for a new archaeometric contribution, Archaeometry 43, 2, (2001).
- Arangio-Ruiz, V., et al. Rom und seine grosse Zeit; Leben und Kultur im antiken Rom, (Würzburg 1963).
- Bakker, J. T., the Mills-Bakeries of Ostia. Description and Interpretation, (Amsterdam: J. C. Gieben 1999).
- Calza, G., Ostia, Nouvi scavi (Rome 1947).
- Coarelli, F. et al, Pompeji. Archäologischer Führer, (Bergisch-Gladbach Lübbe, (1990).
- Curtis, R. I., Ancient Food Technology, (Leiden 2001).
- Franciscis, Alfonso de, Pompei - Herculaneum und die Villa Iovis in Capri Einst und Jetzt- Führer mit Rekonstruktionsversuchen, (Limburg an der Lahn 1964).
- Franciscis, Alfonso de, Pompeji, (Naples 1976).
- Fredouille, J.-C., Dictionaire de la civilization Romaine, (Paris 1970).
- Gluhak, T. M. & Hofmeister, W., Provenance analysis of Roman millstones: Mapping of trade areas in Roman Europe, 2008, in: Kostov, R. I. et al. (Eds.), Geoarchaeology and Archaeomineralogy, Proceedings of the International Conference, 29-30 October 2008, Sofia, Publishing House “St. Ivan Rilski”, (Sofia 2008).
- Jasny, N., Wheat prices and milling costs in classical Rome, Wheat studies of the food research Institute, Vol. XX, no. 4, 1944.
- Lorenz, W. F. & Wolfram, PH. J., The Millstones of Barbegal, Civil Engineering, Vol. 77, no. 6 (2007).
- Mayeske, B. J. B., Bakeries, Bakers, and Bread at Pompeii: A study in social and economic history, (University of Maryland 1972).
- Moritz, L.A., Grain mills and flour in classical antiquity, (New York 1979).
- Oxyrhynchus Papyri, VI: By: Grenfell, B. P. & Hunt, A. S., (London 1908).
- Peacock, D. P. S., The mills of Pompeii, Antiquity, Vol. 63, 1989.
- Peacock, D. P. S., The Roman millstone trade: A petrological sketch, World Archaeology, Vol. 12, June 1980.
- Pliny, The Natural History, Translated by: Bostock, J. and Riley, H. T. (London)
- Santi, P. et al., Leucite phonolite millstones from the Orvieto production centre: New data and insights into the Roman trade, (Mineral 2003).
- Simon, M. & Simon, R., Orient – Grèce – Rome, (Paris 1938).
- Spiller, G. A. The Mediterranean diets in health and disease, (New York 1991).
- Teron, L. B., The Pompeian bakeries: an analysis of the urban distribution of the bakeries and pastry shops at Pompeii, (Dartmouth College 2008).
- Thurmond, D. L., A handbook of food processing in classical Rome, Technology and change in history, Vol. 9, (Leiden. Boston 2006).
- Toynbee, J. M. C., Animals in Roman life and art, (London 1973).
- Varone, A., & Lessing, E., Pompeji, (Paris 1996).
- Wefers, S. & Mangartz, F., Millstones of Aswan red granite found on the island of Elephantine, Egypt. AmS-Skrifter 24, (2014).
- Wikander, O., Exploitation of Water Power or Technological Stagnation, (Lund 1984).